Notice: Undefined offset: 3 in /home2/gohalkid/public_html/taxiarchis.net/templates/bloggy/functions.php on line 39

Notice: Undefined offset: 3 in /home2/gohalkid/public_html/taxiarchis.net/templates/bloggy/functions.php on line 39

Το Χωριό μας

Γονική Κατηγορία: ROOT

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣTaxiarchis-12

Στο κέντρο της Χαλκιδικής δεσπόζει ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ, περιοχή κατάφυτη, περιοχή ασύγκριτης ομορφιάς, με μαγευτική θέα προς κάθε κατεύθυνση. Στους πρόποδές του είναι κτισμένα τα χωριά του Χολομώντα, πνιγμένα στο πράσινο, που τα περιβάλλει από παντού.
Όμως το κατεξοχήν χωριό του Χολομώντα είναι ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, κάτω από την κορυφή του, στο κέντρο του ορεινού όγκου, εκεί που σμίγουν όλοι οι γραφικοί δρόμοι του βουνού.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Στην περιοχή του Χολομώντα υπήρχαν ανθρώπινες εγκαταστάσεις από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω της ξυλείας που διέθετε άφθονη και σε άριστη ποιότητα. Μικροί οικισμοί υλοτόμων, κτηνοτρόφων και γεωργών ήταν σκορπισμένοι σ΄ όλη την έκταση του βουνού. Στις τοποθεσίες ΚΕΡΑΣΙΑ, ΣΧΙΣΜΕΝΗ ΠΕΤΡΑ, ΙΤΑΜΟΣ, ΣΕΛΩΜΑ, ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΣ, ΠΥΡΓΟΥΔΙΑ κ.α. ερείπια κάστρων, σπιτιών ή και εργαστηρίων έχουν ανάγκη από την αρχαιολογική έρευνα για περισσότερα στοιχεία. Από τη συνένωση αυτών των οικισμών προέκυψε το σημερινό χωριό Ταξιάρχης. Η παράδοση συνδέει τον Ταξιάρχη με το Άγιον Όρος και ειδικότερα με την μονή Δοχειαρίου και το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είχε η μονή στο χωριό. Εκτός από τους παλιούς κατοίκους αναφέρεται ακόμα εγκατάσταση, αρχικά προσωρινά και στη συνέχεια μόνιμα, υλοτόμων από την περιοχή Καταφυγίου Πιερίας καθώς και υλοτόμων από τη Λόκοβη (Πέτρα) του Ολύμπου.

Taxiarchis-14Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Ταξιάρχης αναφέρεται σαν αμιγές χριστιανικό χωριό με το όνομα Λόκοβη. Ούτε μια τούρκικη οικογένεια δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή του βουνού. Οι κάτοικοι κράτησαν την καθαρότητα του γένους, διατήρησαν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, ήταν περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή και απολάμβαναν ένα είδος ανεξαρτησίας. Περίφημες είναι οι διηγήσεις για τα τεχνάσματα που επινοούσαν ώστε να ξεγελούν τους τούρκους φοροεισπράκτορες.
Ο Ταξιάρχης πήρε μέρος στην Επανάσταση του ΄21 με σώμα 100 παλικαριών που ενώθηκε με τον Εμμανουήλ Παπά. Οι συνέπειες γι΄ αυτό ήταν τραγικές. Οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό, σκότωσαν και αιχμαλώτισαν όσους δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στην απόκρημνη περιοχή του Αρκουδόλακα. Από κει τα γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο για το χειμώνα στο Άγιον Όρος. 
Αλλά και στην Επανάσταση του 1854 Ταξιαρχιώτες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο σώμα του Καρατάσου.
Από τα μέσα του 19ου αι. Taxiarchis-31πολλοί ονομαστοί δάσκαλοι έχουν την καταγωγή τους από τον Ταξιάρχη και αναδεικνύουν το τοπικό σχολείο. Είναι η Σχολή Λοκόβης που συντηρείται από την εκκλησία και τους κατοίκους.
Πολλοί πήραν μέρος στο Μακεδονικό αγώνα μέσα και έξω από τη Χαλκιδική. Συγκρότησαν ένοπλα ανταρτικά σώματα και γενικά πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της αντίστασης κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. (Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η προτομή του Καπετάν Γιάννη Παρλιάρη).
Ο Ταξιάρχης ελευθερώθηκε το 1912. Στις 10 Οκτωβρίου στο Χολομώντα και συγκεκριμένα στην τοποθεσία του Πασιά τα Πηγάδια δόθηκε η τελευταία μάχη με τους Τούρκους, που τράπηκαν οριστικά σε φυγή.
Σ΄ όλους τους αγώνες έχουν συμμετοχή οι Ταξιαρχιώτες. Στους βαλκανικούς, στο Μικρασιατικό πόλεμο στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στην Εθνική Αντίσταση 1941-44 ο Χολομώντας ήταν έδρα Αρχηγείου Ανταρτών. Πολλές ήταν οι μάχες που δόθηκαν στα γύρω υψώματα, αφάνταστα τα δεινά που υπέμειναν οι Ταξιαρχιώτες ιδίως από τους Βούλγαρους. Πολλοί, πάρα πολλοί θυσιάσθηκαν στο βωμό της Ελευθερίας.
Το χωριό ονομάσθηκε επίσημα Ταξιάρχης το 1928 από τον προστάτη Άγιό του, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τις οδυνηρές συνέπειές του, προσπάθησε να ορθοποδήσει, να βρει το δρόμο του, να κρατήσει τον κόσμο στον τόπο του. Κατάφερε έτσι να είναι ένα ζωντανό προπαντός χωριό στις δύσκολες συνθήκες μιας ορεινής και παλιότερα απομονωμένης περιοχής. (Περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ της Ζέλλιου – Μαστοροκώστα Ερατούς).

Taxiarchis-24Ο Ταξιάρχης του 21ου αι.

Ο Ταξιάρχης για πολλές δεκαετίες ήταν ένα απομονωμένο χωριό με ένα μοναδικό δρόμο, τον ίδιο και για την είσοδο και για την έξοδο από τον οικισμό. Η απομόνωσή του έληξε με τα οδικά έργα κυρίως της περιόδου 1994-2005. Έτσι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι (που συνάμα αποτελούν Γραφικές Διαδρομές) ξεκινούν προς κάθε κατεύθυνση και συνδέουν τον Ταξιάρχη και τον Χολομώντα με τη Θεσ/νικη, τον Πολύγυρο, τα Βραστά και τη Σιθωνία, την Αρναία το Άγιον Όρος, τα Ζερβοχώρια και την ΕΓΝΑΤΙΑ. Βουνό και ακτές συνδέονται τάχιστα.

Taxiarchis-29Παραδοσιακά οι κάτοικοι ασχολούνταν με την υλοτομία (εμπόριο ξύλου και κάρβουνου), την κτηνοτροφία και εποχιακές δουλειές κυρίως στον κάμπο του Πολυγύρου. Ονομαστοί ήταν οι κτίστες, οι πετράδες και οι άλλοι τεχνίτες του Ταξιάρχη. Όπως και άλλες ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, ο Ταξιάρχης γνώρισε τη μεγάλη αιμορραγία της μετανάστευσης ιδίως τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Περίπου από το 1970 ξεκινάει η καλλιέργεια της ελάτης για χριστουγεννιάτικα δέντρα που ενισχύει σημαντικά το εισόδημα των κατοίκων.
Τη δεκαετία του ΄90 και ιδίως μετά το 2000 η περιοχή του Χολομώντα και του Ταξιάρχη αποτελούν πλέον έναν από τους πιο προσφιλείς προορισμούς αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού, καθώς οι τουριστικές δραστηριότητες αναπτύσσονται ραγδαία. Η Ορεινή Διάβαση Χολομώντα (δηλαδή το τμήμα της παλαιάς Ε.Ο. Θες/νίκη – Ουρανούπολη από Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχη και μέχρι Αρναία) είναι καταχωρημένη στις πιο γραφικές διαδρομές της Ελλάδας. Μαζί με άλλους γραφικούς δρόμους και μονοπάτια του Χολομώντα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει το απέραντο καταπράσινο τοπίο, το πυκνό δάσος από μεγάλη ποικιλία δέντρων, θάμνων, αρωματικών φυτών, να μαγευτεί από την μοναδική θέα προς κάθε κατεύθυνση. Να βγει από το δρόμο, να περπατήσει στα μονοπάτια να δει πηγές, ρέματα, μικρούς καταρράκτες, να απολαύσει τον καθαρό αέρα του βουνού και να ασχοληθεί με ποικίλες δραστηριότητες (αναρρίχηση, ιππασία, ποδήλατο, τοξοβολία κλπ.).Αλλά και ο οικισμός, που έχει χαρακτηρισθεί αξιόλογος, προσελκύει τον επισκέπτη με την εκκλησία, το μουσείο και τα διατηρητέα κτίσματά της, τα ξωκλήσια, τα παλιά αρχοντικά, τα στενά δρομάκια, τις βρύσες (Τσιπουτούρα και Κάτω Πηγάδι), τις γιορτές και τα πανηγύρια Ας ευχηθούμε η ανάπτυξη αυτή να είναι ήπιας μορφής με σεβασμό στο περιβάλλον, στις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων, στον πολιτισμό. 
Σημείωση : Ο Ταξιάρχης ήταν Κοινότητα μέχρι το 2000 οπότε εντάχθηκε στον ευρύτερο Δήμο Πολυγύρου, του οποίου είναι Τοπικό Διαμέρισμα. Ο οικισμός του ξεκινάει από τα 550 μ. (υψόμετρο από τη θάλασσα) και φθάνει μέχρι τα 715 μ., ενώ, αν συμπεριλάβουμε και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, το υψόμετρο πλησιάζει τα 1000 μ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του Ταξιάρχη ανέρχεται στους 1078 κατοίκους. 
(Περισσότερα για τον σύγχρονο Ταξιάρχη στο βιβλίο ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ – ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του Ηλία Σάρρη, που προσεχώς θα επανεκδοθεί).